Het Paradijs en de hel – Heilige Paisios van de berg Athos, Griekenland (+1994)

http://textsorthodoxy.wordpress.com

TEXTS – ORTHODOXY

Het Paradijs en de hel

Heilige Paisios van de berg Athos, Griekenland (+1994)

De Heilige Païsios, geestelijk leidsman op de berg Athos heeft een geschiedenis bekend gemaakt over God, Die het Paradijs en de Hel aan een eenvoudig mens openbaarde [misschien wel aan deze heilige zelf, want bij mijn ontmoeting met hem, heb ik waarachtige eenvoud mogen ervaren].

Dit is zijn resumé:

“Wel, op een nacht terwijl dat deze eenvoudig levende mens sliep, hoorde hij een stem zeggen: ‘Kom, ik zal je de hel tonen’.

Hij bevond zich toen in een kamer waar veel mensen rond een tafel zaten, in het midden van die tafel stond een grote pot met voedsel. Toch hadden ze allemaal honger, omdat ze niet konden eten. Ze hadden elk een heel lange lepel waarmee ze voedsel uit de pot haalden, maar met zo’n lange lepel waren zij niet in staat hun mond te bereiken. En dus klaagden sommigen, anderen schreeuwden, terwijl anderen zelfs huilden…

Toen hoorde deze eenvoudig levende mens dezelfde stem zeggen: ‘Kom, ik zal je nu ook het Paradijs laten zien’. Hij bevond zich vervolgens in een andere kamer, waar eveneens veel mensen rond een tafel zaten, net zoals de vorige. En, nogmaals stond er een grote pot met voedsel in het midden op tafel en de mensen hadden dezelfde lange lepels. Ze waren echter allemaal goed gevoed en gelukkig, omdat iedereen met z’n lepel voedsel uit de pot kon nemen en zo waren ingesteld dat de persoon naast hem gevoed werd. Begrijp je nu ook hoe jij, vanuit dit aardse leven vooruit kunt komen en het leven van het Paradijs op aarde al kunt [be-]leven?”.

Ieder van ons heeft een soort “lepel” gekregen die we kunnen gebruiken om met anderen te delen of om het voor onszelf te proberen. waar het dus om draait is:

Hoe gebruik je de aan jou persoonlijk verleende “lepel?”. Hoe maak jij persoonlijk gebruik van de aan jou persoonlijk verleende talenten [de Genadegaven], die je van God hebt gekregen?

Bron:

http://www.lucascleophas.nl

LUCAS CLEOPHAS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s